Sistit Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Haziran 2024

Sistit Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sistit Antibiyotik Tedavisi

Sistit, mesanenin yani idrar kesesinin iltihaplanmasıdır ve genellikle bakteriyel bir enfeksiyon sonucu oluşur. Bu enfeksiyon, idrar yolunda meydana gelir. Sistitin belirtileri arasında sık sık idrara çıkma isteği, idrara çıkmada zorlanma, idrarın damla damla gelmesi ve idrar yaparken yanma hissi bulunur. Sistit her yaşta, çocuklar da dahil olmak üzere görülebilir ve ciddiye alınmalıdır. Tedavi edilmediği takdirde böbreklerde enfeksiyona veya idrarda kanamaya yol açabilir.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Sistit teşhisi için idrar analizi, üreoplazma, chlamydia ve candida kültürleri gibi testlerin yanı sıra sistoskopi (idrar yolunun ışıklı kamera ile incelenmesi) yapılabilir. İnterstisyel sistit tedavisi sabır gerektiren uzun bir süreçtir. Günümüzdeki tedavi yöntemleri tamamen iyileşmeyi garanti edemese de belirtilerin hafifletilmesi ve hastaların rahatlaması için çeşitli seçenekler sunar. Sistit tedavisinde oral antibiyotikler, mesaneye ilaç verilmesi, botoks, ozon tedavisi veya lazer tedavisi gibi yöntemler kullanılabilir. Hangi yöntem hastada belirtileri en çok hafifletiyorsa o yönteme devam edilmelidir. Bu yöntem işe yaramazsa başka bir tedaviye geçilebilir. İnterstisyel sistitte hastalığın sebepleri ve tedavi yöntemleri tartışmalıdır. Hastalara çeşitli ilaçlar ve farklı yöntemler tavsiye edilir. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilerle tedavi aramak etkili olmayacaktır.

Sistit Antibiyotik Tedavisi

Bakteriyel bir hastalık olduğu için tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Kültür sonuçları çıkana kadar tedaviye gram negatif basillere etkili ilaçlarla başlanmalıdır. Daha sonra tedavi kültür sonuçlarına göre düzenlenmelidir. Sistit tedavisi genelde kısa süreli antibiyotik veya idrar temizleyici ilaçlarla yapılır. Uygun antibiyotik seçimi geniş spektrumlu antibiyotikler tercih edilebileceği gibi idrar kültürü ve antibiogram testi sonuçlarına göre de yapılabilir. Penisilin alerjisi olmayan kişilerde penisilin, alerjisi olanlarda sefalosporin türü ilaçlar sistit tedavisinde ilk tercih olarak görülür.

Sistit İçin Risk Faktörleri

Genç kadınlarda sistite yatkınlık kalıtsal olabilir. Ailesinde sık sık tekrarlayan sistit geçiren kadınların da sistit olma ve tekrarlama olasılığı yüksektir. Sistit tedavisi uygulanmadığında kadınlar sistit atakları yaşamaya başlar. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılan sperm öldürücü sıvılar içeren prezervatifler veya diyaframlar sistit olasılığını artırır. Spiral kullanımı da sistit olasılığını artırabilir.

Sistitten Korunma Yöntemleri

Enfeksiyöz sistitten korunmak için alınabilecek önlemler:

  • Bakterilerle temastan kaçınmak, tuvalet hijyenine özen göstermek
  • Cinsel temas öncesi ve sonrasında sıvı alımını artırarak bol idrara çıkmak, böylece mekanik temizlik sağlamak
  • Tıbbi müdahaleler esnasında mesane içine sonda uygulanmasından kaçınmak
  • Sık sistit olan hastaların vajinal temizlik yapmamaları önerilir. Bu durumda vajinal flora bozulur ve mesane enfeksiyonuna yol açabilecek bakteriler çoğalır.
  • Bol su tüketimi ve sık idrara çıkış sistiti önlemede en etkili yöntemlerdendir. Özellikle cinsel birliktelik sonrasında idrar seviyesini artırmak için normalden daha fazla sıvı alımı, bakterilerin idrar kesesine yapışmadan dışarı atılmasına yardımcı olur.
  • Jinekolojik hijyen önemlidir. Vajinal temizlik önerilmez fakat vajinal enfeksiyonların önüne geçmek gereklidir. Vajinal kaynaklı bakteri varlığında sistit antibiyotik tedavisi yapılabilir. Bu tip enfeksiyonlar genellikle kötü kokulu vajinal akıntı, sık vajinal kaşıntı ve vajinal irritasyon yapar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İlişki Sonrası Sistit Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sonrası Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Hemorajik Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Hemorajik Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Kanamalı Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Kanamalı Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Tekrarlayan Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Tekrarlayan Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Sistit Belirtileri ve Tedavisi