İnterstisyel Sistit Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

İnterstisyel Sistit Belirtileri ve Tedavisi

İnterstisyel Sistit Nedir?

Özellikle genç ve cinsel yönden aktif kadınlarda sıkça görülen interstisyel sistit, kadınların yaklaşık %25'inde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalık, sık sık idrara çıkma isteği ve leğen kemiği bölgesinde sürekli ağrı ve rahatsızlık hissi ile karakterizedir. Diğer bir adı ağrılı mesane sendromudur.

İnterstisyel sistit bazı kadınlarda sadece sık idrara çıkma şeklinde görülürken, bazı kadınlarda ise çok uzun yıllar sürebilir ve daha ağır seyredebilir. Ağır seyreden interstisyel sistit vakalarında günlük işlerin aksaması veya iş hayatında verimlilik kaybı gibi durumlar yaşanabilir.

Hastalık bazı kişilerde yavaş bir şekilde ilerleyebilir ve yaşam boyunca ataklar şeklinde ortaya çıkabilir. İnterstisyel sistiti olan kadınların yarısı, bu hastalık nedeniyle gün içinde çalışamazken, yaklaşık %20'si ise işlerini bırakmak zorunda kalmaktadır.

İnterstisyel Sistit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Gün içerisinde sürekli idrara çıkma ve yapılan idrarın oldukça az olması
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması
  • İdrar olmadan dahi, sürekli olarak vajina, idrar kanalı ve leğen kemiğinde ağrı ve yanma hissi
  • Cinsel ilişkiye girdikten 2 ile 24 saat sonra başlayan ağrı

İnterstisyel Sistit'in Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde interstisyel sistitin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bazı uzmanlar, bu hastalığın bazı alerjilere dayalı olabileceğini savunmaktadır. İnterstisyel sistitin bir başka nedeni olarak ise idrar kesesinin iç zarında bulunan fakat gözle görülemeyen boşlukların oluşması sonucu idrarın bu boşluklardan sızarak sinirleri uyarması düşünülmektedir.

İnterstisyel Sistit Teşhisi Nasıl Koyulur?

  • İdrar günlüğü tutulması
  • İdrar tahlilleri ve idrar kültürlerinin yapılması
  • Jinekolojik muayene
  • Genel veya bölgesel anestezi yapılarak endoskopi yani sistoskopi ile mesane iç yüzeylerinin görüntülenmesi
Bu yöntemlerle interstisyel sistit teşhisi koyulabilir.

İnterstisyel Sistit Teşhisinde Endoskopi'nin Yeri Nedir?

İnterstisyel sistit teşhisinde endoskopi, yani diğer bir adıyla sistoskopi yöntemi önemli bir yere sahiptir. Bu yöntemle, bölgesel veya genel anestezi altında, kamera aracılığıyla idrar kesesinin içi görüntülenebilir. Aynı zamanda bu yöntemle idrar kesesinin gerçek hacmi belirlenebilir. Eğer idrar kesesi olması gerekenden az bir kapasiteye sahipse teşhis koyulabilir. Sistoskopi yöntemi ile hastaların normal seviyede olmayan idrar kesesi kapasitesi artırılarak, hastaların %80'inde rahatlama sağlanabilir.

İnterstisyel Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

İnterstisyel sistit tedavisinde ağrı kesiciler genellikle fayda sağlamaz. Yurtdışından getirtilen bazı ilaçlar kullanılarak idrar kesesinin iç zarı tamir edilmeye çalışılır. İdrar kesesinin içine ilaç uygulamaları ve botox işlemleri yapılabilir. Ayrıca bağırsak kullanılarak mesane kapasitesinin büyümesini sağlayan ameliyatlar uygulanabilir.

İnterstisyel sistit, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen, karmaşık ve kronik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle, teşhis ve tedavi sürecinde uzman bir hekimden yardım almak büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erkeklerde Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Kanamalı Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Kanamalı Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Geçmeyen Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Sistit İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sistit İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?