İnterstisyel Sistit Diyeti Nasıl Yapılır?
24 Temmuz 2024

İnterstisyel Sistit Diyeti Nasıl Yapılır?

İnterstisyel Sistit Diyeti

İnterstisyel sistit, ağrılı mesane sendromu olarak da bilinen, genellikle kadınlarda görülen ve nadiren erkeklerde rastlanan kronik bir rahatsızlıktır. Bu hastalık, idrar kesesinin dolması ile pelvis bölgesinde hissedilen ağrılar ile kendini gösterir. Mesanedeki doluluk nedeniyle hissedilen ağrılar, özellikle kadınlarda idrar kaçırma ile sonuçlanabilir. İnterstisyel sistit, sıklıkla mesane veya pelvik bölgede ağrı, sık idrara çıkma ve sıkışma isteği gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalığın tanısı, şikayetlerin dinlenmesi ve patolojik olarak incelenmesi ile konulur. Kadınlarda görülen bu hastalığın belirtileri adet dönemlerinde daha belirgin hale gelir. Hastalığın belirtileri ve şiddeti değişkenlik gösterebileceğinden, birçok araştırmacı bu hastalığın tek bir sebebe dayanmadığı, birçok sebepten kaynaklandığı sonucuna varmıştır. İnterstisyel sistit, daha çok böbrek rahatsızlıkları ve enfeksiyon kaynaklı ağrıların dışındaki üriner rahatsızlıkları kapsar.

İnterstisyel Sistitin Hastadaki Etkileri

Bu hastalığın tedavisinde birçok yöntem bulunmaktadır, ancak birincil tedavi yöntemi diyet tedavisidir. İnterstisyel sistit diyetine "peygamber diyeti" adı verilmiştir. Bu diyet kapsamında, günde iki öğün yemek yenilerek ara öğünler kaldırılır ve birçok besin alımı durdurulur. Öğünlerdeki besinlerin en az otuz kez çiğnenmesi ve iyice küçültülerek yutulması gerekmektedir. Bu diyet türünde, vücutta yağlanma olmayacağından, hastada bu yağları eritecek leptinler salgılanır. Aksi takdirde, bu diyet uygulanmazsa hastada toksinli bir ortam oluşur.

İnterstisyel Sistit Diyeti Uygulanmazsa Görülecek Semptomlar

  • Bakteri, virüs ve mantarların çoğalacağı bir ortam oluşur. Bu durum hastada halsizlik, yorgunluk, dermansızlık, aşırı uyku ve bağışıklık sisteminde çöküşe neden olabilir. Bu durum neticesinde hasta birden fazla hastalığa maruz kalabilir.

İnterstisyel Sistit Diyet Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu diyet listesinde birçok besin tüketimi iptal edilir. Özellikle hijyen artırıcı önlemler alınmalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bu, anksiyete bozuklukları gibi hastalıkların oluşmasını engelleyerek diyet tedavisini başlatmış olur.

İnterstisyel Sistit Diyetinde Yenmemesi Gereken Besinler

  • Soğan, bakla ve kızartma türü yiyecekler,
  • Kavun, karpuz, şeftali haricindeki turunçgiller ve diğer meyveler,
  • Badem ve çam fıstığı hariç bütün kuru yemiş türleri,
  • Alkollü içecekler,
  • İçerisinde nitrit gibi maddeler bulunan etler,
  • Konserve gibi hazır gıdalar,
  • Çikolata, yoğurt, eski peynir ve ekşi kremalar,
  • Mayalı ekmekler ve çavdar ekmeği,
  • Çay, kahve ve karbonatlı içecekler,
  • Soya sosu, hardal, ketçap, mayonez, baharatlar ve sirke,
  • Sakarin ve aspartam gibi tatlandırıcılar,
  • Gıdalar içerisinde hazır ürünlerde bulunan ve koruyucu maddeler içeren tüm hazır gıdalar (özellikle Mono sodyum glutamat ve sitrik asit) gibi besinler.
Bu besinlerin hasta tarafından alınmaması, hastalığın iyileşmesinde ve durulmasında çok önemlidir. Bu nedenle bu diyete "peygamber diyeti" denilmiştir. Birçok ağır hastalıkta bile bu kadar sıkı bir diyet programı yoktur. Bu nedenle, aslında hafife alınmaması gereken bir hastalıktır. Belki başka bir hastalığı olmayan bir kişi bile, bu hastalığın bağışıklık sistemini çökertmesi ile hiç aklına gelmeyecek hastalıklara maruz kalabilir. Sağlık en değerli hazinedir. Sağlıklı günler dilerim.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sistit Çeşitleri Nelerdir?

Sistit Çeşitleri Nelerdir?

İbrahim Saraçoğlu Sistit Tedavisi

İbrahim Saraçoğlu Sistit Tedavisi

Erkeklerde Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde Sistit Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sonrası Sistit Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sonrası Sistit Belirtileri ve Tedavisi

Sistit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Sistit Ameliyatı Riskleri ve Sonrası